Kategorier
Träningsrapport

Ettåringarna!

Här kommer en presentation av våra ettåringar hösten 2023. Fina tjejer och killar!


MONSTER DAGIS
e. Monster Monsun u. Dag Tora e. Moe Odin

Vår egen häst som hade en liten ovanlig start på livet. Hon kunde inte kliva upp på sina framben som inte bar henne. Vi fick faktiskt rådet av veterinär att avliva henne för att ”hon kommer aldrig kunna gå på benen”. Men hon hade något speciellt i blicken och en enorm vilja att leva. Mamma Dag Tora var otroligt snäll och hjälpsam så vi fick nappflaska Dagis till en början. När hon sedan visa osedvanlig inställning till att verkligen fixa detta trots att hon inte kunde stå på frambenen försökte vi hjälpa henne.
Lösningen fick bli skenor i plast för hundar (!) som tejpades fast på hennes framben och fixerade hennes hovar i rätt läge. Detta fungerade direkt väldigt bra och vips kunde hon gå nästan obehindrat. Lyckan i hennes ögon var så stark att vi helt enkelt inte kunde avliva henne. Tur var väl det. För efter ca 2 veckor kunde vi ta av den ena skenan och veckan efter kunde hon resa sig, gå och springa på sina framben. Efter det har hon varit helt perfekt och det finns inga tecken på att hon har några men av detta.
Hon har dock aldrig varit till salu på grund av detta och vi kommer att äga henne fortsättningsvis också.
Det här är en enastående tjej!


MONSTER MUSTANG
e. Monster Monsun u. Finnskog Nåja e. Bork Odin

Lillebror till den vackraste häst vi fött upp (Monster Mitchi). Just namnet Mustang har jag sparat på sedan länge, det namnet skulle ges till en häst som var så speciell att det krävdes ett fantastiskt namn. När Mustang föddes stod det skrivet Monster Mustang på hans mule. Han har en fantastiskt läcker täckning också, till och med bukskäck – alltså en stor vit fläck på magen. Han ser verkligen speciell ut. Hans mamma och pappa är jag för evigt tacksamma – det var med dem jag tog en dubbel på Bollnästravet 2016 då Monsun gjorde sitt livs lopp och trots tredjespår runt om på 2660 meter kunder vinna Jon Olssons Minne på V75. Några lopp senare vann Finnskog Nåja och den dagen glömmer jag aldrig.

Finnskog Nåja i bike vid seger på Bollnästravet. Enormt läcker!

Faktum är att dagen innan glömmer jag heller inte, den fredagen tillverkades Monster Mustasch (som har Bork Odun som morfar även han) och senare på kvällen tränades Monster Monsun och Finnskog Nåja, under träningspasset fick jag en sån utomjordisk känsla att hästarna var i sånt strålande skick att det knappt hördes och kändes att hovarna tog i backen. Det var klart – vi skulle vinna dagen efter.
Den dagen var min dröm att de två vinnarna skulle få en avkomma tillsammans – och nu har de två – Monster Mitchi och Monster Mustang. Mitchi är vid dags dato den bästa unghäst jag kört och den endaste som kunnat matcha Monster Monsun i känslan vid samma ålder. Mustang ska bli overkligt intressant att börja träna.


MONSTER SVARTBETTY
e. Monster Monsun u. Gomnes Dona e. Lome Kongen

Mamma Gomnes Dona kom till oss i en ”speciell härva av ekonomiska bekymmer” för några år sedan där vi helt enkelt köpte loss henne mot två fölavgifter. Hon hade kommit till oss redan året före vi köpte henne, den 3 juli 2020 kom hon till oss för att vara exakt. Sedan åkte hon hem till Norge igen och vi såg inte henne förrän 16 maj 2021 då hon köptes av oss.
Faktum var att redan året innan när jag såg henne första gången tänkte att detta sto skulle verkligen behöva betäckas med Monster Monsun och när hon sedan blev vår var saken biff.
Vi betäckte och biffen blev Monster SvartBetty.

Gomnes Dona på banan. Läcker märr!

Betty utmärkte sig dag 1 som en fantastiskt flott fölunge. Det kändes som att hon tidigt var större än mamma Gomnes Dona (rekord 1.24!) och att det var en rejäl märr. Hon är verkligen snygg denna tjej. Hon är såld till ett ägargäng i Finland/Sverige och vi äger 10% själva. Betty är den största av de ettåringarna, samtidigt är hon väldigt ”lätt” i typen. Hennes stam går tillbaka till Stöva och Schuvarda vilket är samma morstam som på vår derbyvinnare Monster Merete. Mormors mor är legendariska Slogum Bris som vann norska Kriteriet mot hingstarna, mormor är således syster till Moe Brage, en av de allra bästa teknikerna som funnits. Morfar är Lome Kongen och det gör att Betty är linjeavlad på elitstoet Tröpila.
Bra feeling.

Betty är välutvecklad och har en härlig utstrålning.

Monster SvartBetty är en väldigt positiv individ!


MYLLKÄRRS JENNY
e. Myllkärrs Sune u. Myllkärrs Anna e. Norheim Faksen

Dunderfin märr som kom till oss nyligen. STOR häst. Hon är efter flotte Myllkärrs Sune och här blir det otroligt intressant avel. I tredje generation både på mor- och farsidan finner vi Öva Express. Hon är i sin tur en ättling till legendomspunna Mjösvinnstjärna… Och varför är denna Mjösvinnstjärna så omhuldad av en legendskimrande mystik? Jo, det är nämligen så att hon enligt sägnen är efter Big Noon. Varmblodet alltså. Det betyder att Myllkärrs Jenny är linjeavlad på Big Noon. Varmblodet Big Noon – Sveriges första häst någonsin att gå en tid under 1.20,0.

Bilden ovan är på Big Noon då han vann på Bjerke – ett legendariskt löp. Han kallades för Kejsaren. Med all rätt.
Detta är såklart skrivet i stjärnorna – Myllkärrs Jenny född exakt 100 år sedan bilden togs på Big Noon. Med Jenny ska jag vinna på Bjerke – där har vi ett mål och mening med vår satsning.
I förlängningen ska naturligtvis Jenny bli avelssto hos oss och vi kommer att betäcka henne med en av våra egna hingstar som är linjeavlad på Jäntungen. Det blir en hyllning till Menhammar där Jäntungen och Big Noon har en stark historisk koppling.
Monster Kejsare eller Monster Kejsarinna kanske kan vara ett passande namn på nästa generation.
Men vi börjar med att vinna Norska Derbyt 2026.


MÅNSTER ODD
e. Odd Herakles u. Månprinsessan e. Månprinsen A.M.

Ett internationellt projekt – norskägd av Odd Paulsen med familj, svenskägd av Franssonsfamiljen och Nylandsägd av Anders Bodin. Det är så vackert att Månprinsens uppfödare Anders är uppfödare och vi har blivit delägare. Månster Odd är uppfödd på bästa vis hos Anders och har nu kommit till oss i Järvsö för fortsatt träning och tävling i framtiden.
Mamma visade väldigt fin talang och vann två av sina fem starter, tvåa två gånger och en fjärdeplats. Morfar är fantastiske Månprinsen som verkligen tagit revansch på belackarna i aveln då han till en början och långt in i avelskarriären faktiskt hade lågt anseende, men som vanligt när ”experterna” är i farten säger sanningen något annat och han är far till många mycket fina hästar, tex. Månlykke A.M. som tjänat över 4 miljoner och gått 1.19,9ak*.
Jättespännande häst som är fyndigt döpt för den som inte redan förstått det… MÅN från Bodin, -STER från Monster Trav och Odd från norske Odd… Vi är bra fyndiga!
Pappa Odd Herakles har en fantastisk teknik och lynnet är enastående, det ser ut som att han ärver detta till sina avkommor och så här långt ser Månster Odd ut att vara pappas grabb!


RÅA RE
e. Odd Herakles u. Förlands Trolla e. Järvsöfaks

Snacka om stamtavla. Pappa och farfar är de två snabbaste hästarna genom tiderna och mamma Förlands Trolla vann Norska Derbyt. Odd Herakles är en historia för sig hur han hamnade i stallet hos oss och hur det utvecklades sig till en hejdundrande succé med full bok i aveln och segrar i Elitkampen, Nordic King och Alm Svartens Äreslöp. Mamma Förlands Trolla var en riktig kanon, hon var tvåa i Norska Kriteriet efter startgalopp modell större och vann Norska Derbyt året senare innan hon gick till avel. En riktig skjutare.
Klon i denna historia är Reidun Böhn som fött upp hästen. Vår kontakt inleddes 2016 då Fryd og Gammen vann lopp på Momarken och Frasse råkade vara på plats. Ett samtal på stallbacken inledde vår vänskap. Just Fryd og Gammen har lämnat Re Finans som är tillverkad hos oss och ägarna till den hästen äger också Råa Re.
Reidun är den som betäckt flest ston hos oss och har varit med sedan dag ett. Vi är väldigt tacksamma för våra kunder och hon är den trognaste av dem alla. Att vi får ha Råa Re hos oss är vi mycket glada för.


VILMA VINTER
e. Odd Herakles u. Torpa Olea e. Skaffer Brunen

En tragisk historia som kommer få en fin plats i historien. Det hela började med en kontakt med Lars Selin. Han brukade ringa mig och surra om avel. Vid ett samtal talade han på hästen Torpa Olea och att han gärna skulle betäcka henne med Odd Herakles året efter. Sagt och gjort bokade jag såklart in detta toppsto på listan och Lars var lika nöjd som jag. Inte långt efter samtal avled Lars under tragiska former och det var väldigt ledsamt även om vi bara var bekanta så hade vi trevliga samtal om avel vid många tillfällen. Han hade också haft flera ston på vår station och jag var klart uppåt på att han valt oss igen till Torpa Olea.
Detta blev istället en ny vänskap när Johan, sonen och Torpa Olea som dök upp i vårt stall sommaren efter för att avsluta karriären och bli betäckt med Odd Herakles.
Just det Torpa Olea var en liten favorit hos mig, en riktigt läcker märr som det visade sig skulle ge mig gåshud.
Som när jag värmde henne inför sin näst sista start i karriären på Bollnästravet. Jag älskar ju att köra bike på kallbloden – och detta var en upplevelse att köra Olea. Vikken märr!

Titta vilken travare. Fantastiskt läcker på bettet och vilket driv. Då förstod man att det här kommer bli en fölmärr av rang.
Det ska vi bevisa med dottern Vilma Vinter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *