Kategorier
Träningsrapport

Blodprov – ett av många hjälpmedel

Som de flesta som äger häst hos oss vet tar vi en hel del blodprov. Vi har massvis med underlag på vad som händer och sker med våra hästars blod vid träning, tävling och inte minst sjukdom – men även i vila!

Här ska jag försöka ge en bild på hur vi tänker och hur vi gör för att försöka säkerställa att hästarna är så friska och krya som möjligt när vi tränar och tävlar med dem.

Strax före jul fick vi stryka två hästar för dåliga blodvärden och det var Monster Mustasch och Monster Mitchi. Båda har vi väldigt bra koll på sedan länge och vet rätt bra vad deras värden är.
Tyvärr blev det en segdragen historia detta och flera andra, nästan alla faktiskt, i stallet har haft ”något” skit i kroppen.
Ex. Mustasch, Mitchi, Frasse, Brage Bo m.fl. väldigt låga vita värden, medans EN häst Harald hade extremt höga värden vid senaste kollen – han har dessutom inte visat något tidigare!

Varför dåliga blodvärden? Bra fråga. Dåliga blodvärden kan komma snabbt och det kan också försvinna snabbt har vi märkt.
Virus eller bakterier, inflammation eller infektion. Precis som vi människor alltså. En förskylning eller influensa kan komma snabbt. Det räcker med att en häst varit och tävlat och tagit med sig ett virus hem till stallet och vips så kan det vara förkylt.
Vi har tex. inte våra ston och föl i närheten av tävlingshästarna av den anledningen. Det vi också kan se i det aktuella ärendet är att de tre ston som står avskiljt till de övriga tävlingshästarna inte har dåliga blodvärden.

Ingen exakt vetenskap
I stora drag kan man säga om en häst är frisk via ett blodprov. Det är såklart en sanning med modifikation, att ta ETT blodprov ger inte alltid hela sanningen.
Några saker som spelar in för vilka värden hästen kommer att ha är, om den tränat, om den stått på box över natten, varit ute i hagen, stress, sjukdom, resa, foder…
Som ni förstår så kan det vara många saker som påverkar vilket svar du får av ett blodprov. Och av den anledningen är det många som tycker att det inte är värt att ta blodprov – det kanske ändå inte säger något. Och det skriver vi under på direkt.
Nästa steg, är det en hingst, valack eller ett sto?
Vilken tid på dygnet tas provet?

Det optimala (tror vi)
Vi tar prov FÖRE fysisk aktivitet! Det kan i vissa hästars fall räcka med att man släpper dem ut i hagen så blir det utslag.
Det optimala för hästar som bor inne på nätterna är att ta provet direkt på morgonen. Ingen aktivitet före.
De hästar som går på lösdrift är det lite klurigare, men samma här, direkt på morgonen. Vi försöker göra lika varje gång.
Exempel: En av topphästarna i vårt stall tränade ett tuffare pass 10 dagar före ett viktigt lopp och vi testade att ta ett blodprov utöver laktattest – det visade på enormt höga röda värden och hemoglobinvärdet sköt enormt i höjden. Jag tror att hans kapacitet visade sig i det enorma hemoglobinvärdet. Hans kropp kan som det ser ut transportera enormt med syre och på så sätt motverka laktat – ”mjölksyra” i vardagsmun…
Men det var också meningen med träningspasset – han skulle gå tufft. Hade han haft de värdena i vila hade vi varit riktigt oroliga.

Mindre optimalt
Att ta ett blodprov dagen efter ett lopp (eller hård träning) kan också vara riskabelt – om du inte vill att det ska vara dåligt… Faktum är att det KAN se dåligt ut – utan att det för den delen är dåligt. Det kan till och med vara klockrent att det är ”dåligt”. Det är vad som händer sedan under de kommande dagarna som avgör om det är sjukdom eller bara förbättring av formen.

För ett par år sedan hade vi en häst som tävlade relativt duktigt och de värden hon hade inför start (där hon presterade bra) var tillbaka på den fjärde dagen efter start om hon vilade från alla aktivitet förutom hagvistelse. Hon startade vid något tillfälle med så få dagar mellan och gick då riktigt bra i båda loppen – med total vila mellan loppen. Blodprovet dagen efter den första starten ”såg inte bra ut”, men det är tämligen normalt vill jag påstå men likväl presterade hon ännu bättre i det andra loppet. Inte ovanligt att täta starter är riktigt bra för prestationerna.

SÅ om blodprovet är jättedåligt dagen efter ett lopp kan det absolut tyda på att det är dåligt. Men att ”skylla” en dålig prestation på ett dåligt blodprov taget dagen efter ett lopp skulle jag säga är lite för enkelt. Jag skulle låta det gå 3-4 dagar efter lopp för få ett bättre provsvar.
Det finns så oerhört många parametrar i trav att ta hänsyn till när det kommer till prestationer. Balans, underlag, hur loppet körs och så vidare.

Förändringarna – det intressanta
Det som vi tycker är toppen med just blodprov är att vi kan se förändringar. Om vi har ett prov som tagits inför start efter konstens alla regler och hästen presterar bra. Då kan man anta att de blodvärdena är en bra referenspunkt. Lika om det finns ett blodprov där hästen presterat dåligt eller under ”normal” standard.
Prestation är inte att förväxlas med resultat. Hästen kan göra sitt livs lopp och bli femma och hästen kan prestera under normalt och ändå vinna lopp. Det som är hela härligheten med travsporten är att den är så oförutsägbar.
Här gäller det att ta hänsyn till massa saker, fick hästen ett omöjligt lopp, blev den instängd, låg den på eller har hästen ont någonstans?
En hälta ses inte på ett blodprov till exempel – eller om balansen varit fel. Tyvärr kan man heller inte se om kusken kommer att köra, eller har kört, ett dåligt lopp!
Många saker att tänka på alltså innan man drar slutsatser!

Laktattest (enklare blodprov)
Vi tar en hel del laktattest, dels för att se hur hästarna ligger till och dels för att se hur olika träningspass påverkar hästen. Ett laktattest kan också spela in på hästens dagsstatus, det som vi märkt är att om det är något som inte stämmer, ex. halsproblematik eller om det är en sjukdomsbild i övrigt så kan det visa sig genom att hästen har högre laktatvärde.
Om hästen är halt tex. där är jag mer osäker, men att pulsen inte går ner som förväntat kan indikera på det. Om hästen är halt rakt ut så både känner och ser du det, men nu snackar vi i marginalerna…

Avslutningsvis…
Tyvärr är det dyrt med riktiga blodprov och det är inte så enkelt som att ta ett prov och sen vet man allt om hästen. Men vid upprepade kontroller kan vi se en klar fördel och att vi kan jämföra med tidigare prov är hela finessen med att ta prov.

Finns mycket mer att säga om detta, men här är i alla fall en liten inblick i hur vi tänker.

Observera – jag kan ha fel i massa saker!
Och tänk på att det KAN vara på många olika sätt.
Men en sak är säker – det är sjukt intressant!

/Frasse Fransson